Građani Kule u borbi protiv smeća

U okviru kampanje „Ide glas”, mladi iz opštine Kula okupili su se i pokrenuli peticiju za postavljanje kontejnera za prikupljanje smeća na jedanaest lokacija u gradu.

Brzim odgovorom gradske uprave, kontejneri su već postavljeni na dve lokacije.

Građani opštine Kula organizovali su se kako bi sprečili nastanak deponije u njihovom gradu. 

Smatram da je ovo veliki problem, jer je zagađenje iz dana u dan sve veće i veće. Smeća ima doslovno na sve strane, čak i tamo gde su kante prisutne. Ovaj problem utiče na svačiji život, jer smo i sami svesni da je cela planeta prezagađena i da ovo ne može da izađe na dobro ako se ovako nastavi“, priča za Zoomer jedna žiteljka Kule. Ona smatra da je kontejnera premalo, ali građani Kule svesni su i da dodatni problem prave njihovi sugrađani koji „od svakog šanca prave deponiju”.

Žitelji Kule ističu da nije problem samo u opštinskim vlastima, veliki problem vide u samim građanima. Opštinske vlasti se trude da iznose smeće, ali očigledno nemaju dovoljno kapaciteta. Građani u tome ne pomažu dovoljno.

Baš ima mnogo smeća na ulicama, iako ljudi iz Vodovoda redovno obavljaju svoj posao, ali očigledno da ne mogu da postignu sve, a možda i nemaju dovoljno kadra“, priča nam jedna gospođa. Građani smatraju da se briga o okruženju mora učiti od malih nogu.

Sramota je da decu danas ne uče kulturi, razlaganje smeća je deo kućnog vaspitanja“, priča nam jedna mlađa žiteljka Kule, dok njena prijateljica dodaje da se te navike moraju sticati i razvijati, dok ovakva situacija donosi kontraefekte. „Smeće se svuda nalazi i svako dete će pomisliti da je to normalno i baciti smeće gde stigne“, zaključuje.

Pošto smatraju da problem u velikoj meri potiče od građana, odlučili su da i rešenje krene od njih. Zato su mlađe generacije ovog mesta uputile peticiju nadležnim preduzećima „JKP Komunalac” i „JKP Vodovod”, direktorima ovih ovih preduzeća, kao i predsedniku opštine i predsedniku skupštine opštine u kojoj traže postavljanje dodatnih kontejnera za prikupljanje smeća, kao i redovno odnošenje smeća od strane ovih preduzeća na jedanaest lokacija u gradu.

Kako je primećeno u gradu, na dvema od ovih lokacija u ulicama Isa Bajić kod groblja u Kuli, i Stevan Sremac kod mađarskog groblja novi kontejneri su već postavljeni. Građani očekuju da i na preostalim lokacijama ovo u najkraćem roku bude realizovano.Svoju podršku akciji možete iskazati potpisivanjem peticije na sledećem linku.