Peticija za uvođenje sistematskih mera sterilizacije i vakcinacije pasa-lutalica – SREMSKA MITROVICA

Gradonačelnica Svetlana Milovanović, Svetog Dimitrija 13, 22000 Sremska Mitrovica, Srbija
Predsednik skupštine grada Vladimir Pavlović, Svetog Dimitrija 13, 22000 Sremska Mitrovica, Srbija
Zoohigijena, Srećko Čupić, Bulevar Konstantina Velikog bb

Na osnovu člana 56. Ustava Republike Srbije, dolepotpisani građani, podnose i zahtevaju odgovor na

PETICIJU
Za uvođenje sistematskih mera sterilizacije i vakcinacije pasa-lutalica u Sremskoj Mitrovici kako bi se smanjila njihova populacija na ulicama i bili osigurani bezbednost građana od napada pasa, širenja zaraznih bolesti, posebno besnila i prevencija daljeg razmnožavanja pasa.

Napadi i ujedi pasa su gotovo svakodnevica građana Sremske Mitrovice. I dok se o problemu samo razgovara, pate i psi i ljudi. Slučajevi stavljanja otrova i eksera u hranu su neretki, od čeka stradaju i psi lutalice i vlasnički psi. Do sada nijedan slučaj trovanja i okrutnog ubijanja pasa nije rešen. Nepostojanje jasne procedure i krivičnih sankcija jasna su poruka potencijalnim trovačima koji misle da na ovaj način rešavaju veliki problem pasa lutalica. Sa druge strane, grad svake godine iz budžeta izdvaja ogromne sume za isplaćivanje odštete zbog ujeda pasa, dok postoje humani i jeftiniji načini dugoročnog rešavanja ovog problema.
Sprovedene na sistematski način, sterilizacija pasa zajedno sa vakcinacijom smatra se najefikasnijom humanom metodom za rešavanje problema pasa lutalica. Umesto trošenja para na plaćanje odštete za ujede pasa, tražimo od organa lokalne samouprave Sremske Mitrovice da se izdvoje sredstva za regularne i sistematske (najmanje tromesečne) akcije vakcinacije i sterilizacije pasa, kako bi se ovaj problem rešio dugoročno.
Na osnovu člana 56. stav 1. Ustava Republike Srbije, u što kraćem roku tražimo odgovor od organa lokalne samouprave Sremske Mitrovice na ovu peticiju.