Želim da glasam, ali gde je moje biračko mesto?

Odlučili ste da glasate jer znate šta može vaš glas. Ali, gde ćete otići da ostavrite svoje građansko pravo? Nemojte da se brinete, ovu informaciju ćete vrlo lako proveriti, a potrebno vam je svega nekoliko minuta.
Informacije o mestu glasanja nalaze se u jedinstvenom biračkom spisku u kojme se vodi jedinstvena evidencija državljana Republike Srbije koji imaju biračko pravo. Birački spisak vodi Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, a pravo na uvid u spisak ima svaki građanin i građanka Republike Srbije u cilju provere upisanih ličnih podataka.

Sve što je potrebno da uradite jeste da posetite javni portal https://upit.birackispisak.gov.rs/. Na portalu ćete upisati svoj jedinstveni matični broj i broj lične karte/pasoša i dobićete informacije o svom biračkom mestu.

Uvid u birački spisak možete ostvariti i neposredno, odlaskom u opštinsku, odnosno gradsku upravu u kojoj imate prebivalište.

Neposredno pre izbora, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave istaći će na svom sajtu brojeve telefona putem kojih ćete moći da prijavite greške uočene u biračkom spisku.

#ideglas