Užice zavrtelo IDE GLAS točak sreće!

Sugrađani_ke često hvale aktiviste_kinje IDE GLAS-a kao mlade koji su vredni i posvećeni, a pored toga, i zainteresovani da poboljšaju život u svom gradu i promene i ulepšaju kraj u kome žive i provode vreme. Jednu sjajnu mladu ekupu IDE GLAS ima i u Užicu.

Od 18. do 20. juna, kroz uličnu akciju, užička IDE GLAS ekipa razgovarala je sa svojim sugrađanima i sugrađankama o lokalnim problemima koji ih svakodnevno muče. Kao problemi koji najviše pogađaju Užičane_ke izdvojili su se zagađenje vazduha, neadekvatno odlaganje otpada i nedostatak parking mesta.

Kako bi rešili ove probleme i obezbedili dobar život u svom gradu, građane_ke smo informisali o mehanizmu lokalne inicijative i trudili se da ih primerima uspešno realizovanih inicijativa u Kuli i Zrenjaninu motivišemo da se angažuju.

Iako su prvo bili sumnjičavi, ljudi su ipak prilazili i razgovarali sa nama, a razgovor se završavao pohvalama i podrškom za ono što radimo – to su nam bili najdraži momenti.

– Jovana Žeravičić, aktivistkinja IDE GLAS tima u Užicu

Porukom da je demokratija timski sport i da trenirajući je gradimo timski duh, stvaramo pozitivnu atmosferu u društvu i povećavamo zajednički uticaj na odluke u našem gradu, ohrabrivali smo građane_ke da sa svojim komšijama pokrenu inicijativu i poboljšaju život u svom kraju.

Tokom trodnevne akcije, aktivisti_kinje su razgovarali sa preko 500 stanovnika i podelili mnoštvo IDE GLAS poklona. Nalepnice, hemijske olovke, privesci, bedževi, yoyo, termos-čaše, magneti, rančevi, majice – su materijali sa logoom IDE GLAS kampanje koje su građani osvajali putem točka sreće.

Štand i točak sreće privukli su pažnju svih generacija – od najmlađih koji su samo želeli da zavrte točak sreće, do najstarijih koji su u početku bili skeptični i nepoverljivi, ali su razgovaraju sa mladima o problemima u gradu. Na našem štandu su se svakodnevno okupljali i mladi zainteresovani da se priključe kampanji i postanu IDE GLAS aktivisti_kinje. Želeli su da čuju iskustva i šta ih sve očekuje na IDE GLAS-u.

Proveli smo nezaboravno vreme u Užicu, uživajući u druženju, jačanju timskog duha i osvežavajućim sokovima koji su bili neophodni zbog vrelog vremena. Ostaće nam u sećanju svakodnevno nošenje, ne teškog već samo kabastog štanda do gradskog trga. Kroz zanimljiv kviz koji nam je pripremila užička ekupa saznali smo mnogo o istoriji i značaju ovog grada.

Znate li vi koje je najpoznatije jelo koje potiče iz Užica? A znate li koje godine je, po Teslinim principima, sagrađena hidroelektrana na reci Đetinji?