Sa IDE GLAS-om na glasanje!

Bilo da prvi put izlaziš na izbore, ili si izborni veteran, IDE GLAS je za tebe pripremio vodič stvari koje je potrebno da znaš pre lokalnih i gradskih izbora 2. juna 2024.!

Ukoliko nisi siguran_na gde je tvoje biračko mesto, to možeš proveriti na linku https://upit.birackispisak.gov.rs/. Potrebno je samo da uneseš svoj JMBG i broj lične karte ili pasoša.

Ukoliko nisi upisani u birački spisak, ili se u njemu nalaze nepravilno upisani podaci, zahtev za upis ili promenu podataka možeš podneti Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, najkasnije 72 sata pre održavanja glasanja.

NAPOMENA

Ukoliko si promenio_la mesto prebivališta u poslednjih 11 meseci, ne možete glasati na novoj adresi jer su 10. maja u Skupštini Srbije usvojene dopune Zakona o jedinstvenom biračkom spisku. Dakle, ako si promenio_la prebivalište između 3. jula 2023. godine i 3. juna 2024. godine, bićeš u obavezi da glasaš na svom prethodnom biračkom mestu.

Osim dobrog raspoloženja, na glasanje je potrebno da poneseš važeću ličnu kartu ili pasoš, nikako vozačku dozvolu ili neki drugi dokument. Ako si u procesu promene lične karte potrebno je da poneseš svoju potvrdu iz MUP-a.

Nisi u obavezi da poneseš poziv za glasanje sa sobom, a birački odbor nema pravo da te odbije ako na glasanje dođeš bez njega.

Kada uđeš u prostoriju za glasanje, član biračkog odbora će UV lampom proveriti da li ti je kažiprst desne ruke već obeležen nevidljivim mastilom. Tako proveravaju da li si već glasao_la na nekom drugom biračkom mestu.

Nakon toga, član biračkog odbora će utvrditi tvoj identitet pomoću lične karte ili pasoša. Zatim će sledeći član biračkog odbora pronaći tvoje ime u izvodu iz biračkog spiska, gde ćeš se potpisati, a član će zaokružiti redni broj ispred tvog imena.

Zatim će ti član biračkog odbora obeležiti kažiprst desne ruke sprejom. Potom, pići ćeš drugom članu biračkog odbora koji će ti uručiti glasački listić i uputiti te o načinu glasanja.

Važeći glasački listić je onaj na kome je zaokružen jedan redni broj ispred izborne liste, glasački listić na kome je zaokružen naziv izborne liste, kao i glasački listić koji je popunjen na način iz kojeg se sa sigurnošću može zaključiti za koga je birač glasao.

Nevažeći glasački listić jeste nepopunjeni glasački listić, kao i glasački listić koji je popunjen tako da se ne može pouzdano utvrditi za koga je birač glasao.

Biračka mesta se otvaraju 2. juna u 7:00, a zatvaraju u 20:00 časova. Možeš glasati bilo kada u ovom vremenskom periodu.

Ukoliko se zatekneš na biračkom mestu prilikom zatvaranja biračkog mesta, ne brini, i dalje možeš da glasaš.

Ukoliko #IdeGlas i poput tebe, i drugi odluče da iskoriste svoje biračko pravo i nastane red ispred ispred biračkog mesta, birački odbor vam mora svima omogućiti da glasate. Predsednik biračkog odbora će tada odrediti člana odbora koji će da utvrdi broj birača koji su se zatekli ispred biračkog mesta, i u 20 časova će tak član odbora stati iza poslednjeg zatečenog birača kako bi označio kraj reda.

Izlazak na glasanje je ključan za funkcionisanje demokratije. Kada glasaš, biraš predstavnike koji će donositi odluke u tvoje ime, oblikovati zakone i politike koje direktno utiču na tvoj život.

Glasanje omogućava svakom od nas da iskaže svoje mišljenje i doprinese budućnosti naše zajednice i Redovnim izlaskom na izbore pokazujemo da nam je stalo do demokratskih vrednosti i prava koja su često bila teško izborena.

Na kraju, svaki glas može biti presudan – mnogi izbori su odlučeni sa malom razlikom u broju glasova, što znači da svaki pojedinačni glas može napraviti razliku. Zato – Ide i tvoj Glas!