TOP 5 problema: Rakovica

Rakovica je gradska opština Grada Beograda, koja se prostire na površini od oko 3.000 hektara, gde prema poslednjem Popisu stanovništva iz 2022. godine živi 104.837 stanovnika.

Aktivisti i aktivistkinje Ide Glas kampanje, naša dva tima, u decembru su razgovarali sa stanovnicima i stanovnicama Rakovice. Pričali smo sa građanima i građankama o tome sa kojim se problemima susreću na svakodnevnom nivou.

Da li se građani_ke Rakovice osećaju bezbednije nakon što je najavljena izgradnja novog objekta Komande Žandarmerije baš u njihovom kraju? Da li će se poboljšati kvalitet života? Imaju li gde da parkiraju auto?

Ako pitate stanovnike Rakovice da gradacijski poslože 5 najvećih problema u njihovoj opštini od najvećeg ka najmanjem, odgovor bi bio sledeći: 

  1. saobraćaj i parking,
  2. zagađenje i smeće, 
  3. slabo razvijena infrastruktura, 
  4. nedostupnost adekvatnih javnih površina namenjenih deci i 
  5. bezbednost građana_ki.

Ovo su informacije do kojih su putem terenskog rada u ovoj opštini došla naši aktivisti_kinje kampanje razgovarali su sa više od 400 građana_ki koji su u oceni najvećih problema u svojoj opštini prilično složni.

Nema parking mesta, ulice nisu asfaltirane i rupe su na putevima.“ – navodi jedan stanovnik Rakovice

Pored lošeg kvaliteta puteva, građani_ke Rakovice se žale i na nedovoljan broj parking mesta u ovoj opštini, kao i na nepotpunu funkcionalnost gradskog prevoza jer autobusi ne prate plan i raspored vožnje.

Nije začuđujuće što stanovnici Rakovice navode zagađen vazduh kao problem u njihovom kraju, jer je prema podacima sa portala iqair.com vazduh u Rakovici označen kao štetan po zdravlje. Od početka 2024. godine, čak 3 puta je Index kvaliteta vazduha bio preko 150! Pored zagađenog vazduha, kao problem se navodi i manjak kontejnera i sveprisutnost smeća – što je jedno sa drugim uzročno-posledično povezano.

Što se tiče sadržaja za decu, građani_ke se žale na nedostatak adekvatnih javnih površina za decu (poput parkova, igrališta, etc…), tj. na njihovu nefunkcionalnost. „Nema klupa u parkovima, potrebno je renovirati igrališta za decu!“ – navodi jedna građanka Rakovice.

Problemi koji su se takođe provlačili u odgovorima su nedostatak ulične rasvete, veliki broj pasa lutalica i nebezbedna okretnica autobusa.

Autor: Darko Gligorijević