Treniramo demokratiju

Pod sloganom „Treniramo demokratiju“ 1. decembra pokrenuta je treća „Ide glas“ kampanja. Mladi, njih 116 koje je „Ide glas“ kampanja okupila u svoju aktivističku mrežu, su tokom deset dana kampanje razgovarali sa 18.000 građana i građanki. U 24 grada i opštine naši aktivisti i aktivistkinje su sa sugrađanima razgovarali o problemima sa kojima se svakodnevno suočavaju u svojoj zajednici i o idejama kako je moguće unaprediti i ulepšati život u njihovim gradovima.

Kampanju ovog puta sprovodimo u Užicu, Požegi, Čačku, Kraljevu, Kragujevcu, Pančevu, Zrenjaninu, Somboru, Vrbasu, Kuli, Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici, Staroj Pazovi, Šapcu, Valjevu, Leskovcu, u niškim opštinama Pantelej i Palilula, i u beogradskim opštinama Zemun, Čukarica, Rakovica, Palilula, Grocka i Obrenovac.

Generalno interesovanje građana i građanki Srbije za politiku i političke teme nije na visokom nivou. Ipak, oni najčešće jasno prepoznaju probleme u društvu i u svojoj lokalnoj zajednici – nizak životni standard, zagađenje vazduha i vode, loš zdravstveni sistem, nedostatak parkova, nebezbedne ulice, nesređene autobuske i železničke stanice… Međutim, uglavnom ne veruju da svojim angažovanjem mogu da utiču da se ovi problemi reše. 

Blizu polovine građana i građanki ne veruje da svojim angažovanjem mogu da menjaju stvari kojima nisu zadovoljni u društvu, navodi se u istraživanju „Stavovi građana Srbije o učešću u demokratskim procesima 2022“, koje je objavila CRTA. Angažovanje građana je suština bez koje demokratija ne može da postoji, zbog toga nastavljamo da ih ohrabrujemo da se uključe u političke procese.

Hajde da prestanemo da se igramo demokratije, i počnemo da je treniramo!

Tokom prethodne „Ide glas“ kampanje razgovarali smo sa građanima i građankama u 33 grada i optine i pokrenuli 13 inicijativa. Pored vrata 54 000 domaćinstava u Srbiji, još jedan veliki uspeh je što smo otvorili i vrata nekoliko lokalnih samouprava. Ugostili su nas i sa nama razgovarali predstavnici Sremske Mitrovice, Obrenovca i beogradske opštine Palilula. Tri naše inicijative su u kratkom roku dale konkretne rezultate: u Kuli su postavljeni kontejneri na nekim od lokacija na kojima nedostaju, dok je u Zrenjaninu i Obrenovcu postavljena rasveta u nekim od neosvetljenih ulica.

Ni nakon ovih uspeha nismo stali. Postavili smo sebi nove ciljeve. Obučili smo 20 lokalnih lidera i liderki koji će kroz šest talasa kampanje voditi timove aktivista i aktivistkinja u svojim gradovima. Kroz prvi talas kampanje i uz glavnu poruku: „Treniramo demokratiju“, motivisali smo građane i građanke da pokrenu lokalne inicijative kako bi svoj svakodnevni život i život svojih sugrađana_ki učinili boljim.

Aktivisti i aktivistkinje su tokom decembra sa sugrađanima razgovarali o problemima sa kojima se svakodnevno suočavaju u svojoj zajednici i o idejama kako je moguće unaprediti i ulepšati život u njihovim gradovima.

Trenirajmo zajedno kako bi celo društvo bilo u vrhunskoj formi!

U narednom periodu naši aktivisti i aktivistkinje će pokrenuti inicijative i ponovo posetiti sugrađane i sugrađanke kako bi ih pozvali da im se priključe. Očekujte nas ponovo na svojim vratima.