ZRENjANIN: MALIM KORACIMA KA SVETLIJOJ BUDUĆNOSTI

Inicijativa postavljanja ulične rasvete u Zrenjaninu započeta je 20. januara sa ciljem da se popravi ulična rasveta tamo gde je potrebno i da se postave bandere sa svetiljkama, tamo gde nisu postojale.

Građani i građanke Zrenjanina su se, pre svega, osećali nebezbedno u neosvetljenim delovima grada, što je pored ostalih problema koji u Zrenjaninu postoje, znatno uticalo na njihov kvalitet života. Upravo zbog toga su naši mladi aktivisti/kinje iz Zrenjanina odlučili da učine nešto za svoje sugrađane/ke i pomognu im da se svi zajedno osećaju bezbednije.

Pritisak na lokalnu vlast vršili su samim pokretanjem peticije/inicijative i obaveštavanjem građana/ki o tome. Vest je vrlo brzo počela da se širi po gradu, novinari su saznali za pokrenutu inicijativu, tako da su i mnogobrojni čitaoci i čitateljke imali priliku da pročitaju o inicijativi koju su pokrenuli. Direktnu podršku dobili su od preko 250 stanovnika Zrenjanina koji su bili oduševljeni njihovom željom da nešto promene u njihovoj lokalnoj zajednici.

Najveći izazovi sa kojima su se aktivisti i aktivistkinje suočavali jeste rad na terenu u danima kada je bilo nevreme, ali to ih nije sprečilo da nastave razgovor sa građanima/kama i prikupljanjem potpisa za peticiju. Posebnu podršku dobili su u Elemiru gde su komšije same širile vest o inicijativi i želeli su da dodatno razgovaraju sa aktivistima/kinjama i pomognu im.

Problem ulične rasvete delimično je rešen samim saznanjem da je pokrenuta peticija, budući da je izdat nalog da se hitno popravi rasveta u određenim ulicama i parku Titov gaj, s tim da u Ustarskoj ulici i dalje nisu postavljene bandere sa rasvetom.

„Naši planovi za dalje su da se još više posvetimo svakom narednom projektu i uradimo nešto značajno za naš grad i građane/ke Zrenjanina. Smatram da bi građani/ke svakako voleli da vide više inicijativa u njihovom gradu, a pojedini bi se sigurno i priključili.”

Aktivista Tima Zrenjanin