Top 5 najčešćih izgovora za neglasanje i kako da odgovoriš na njih

Čujemo ih svakodnevno sa različitih strana, prevrćemo očima i znamo ih napamet – izgovori. Mi smo napravili top listu najčešćih izgovora za neglasanje i uz to smo vam pripremili odgovore, da budete spremni kada vam sledećiput neko kaže nešto od ovoga:

1. SVI SU ISTI / NEMAM ZA KOGA DA GLASAM

NIJE ISTINA! Nema na svetu dva ista čoveka, niti dve iste partije, niti dva ista društva, niti dva ista vremena. Glasački listić, nudi vam više opcija, više kandidata i kandidatkinja. Čak i ako vam se čini da su to samo različita pakovanja za istu vlast, izaberite najbolje pakovanje! Od dve iste kuće, sa različitim fasadama – izabrali  biste onu čija vam se fasada više dopada. Jer, pakovanje je stvar ukusa, a ukusi su stvar izbora.

2. MOJ GLAS NIŠTA NEĆE PROMENITI  

NETAČNO!  U osnovnoj školi smo naučili da je zbir rezultat ukupnog broja svih sabiraka. To znači da svaki glas utiče na razultat. Svaki glas ima jednaku vrednost i tako učestvuje u ukupnoj slici… Možda politička opcija za koju glasate nema velike šanse za pobedu, ali možda će upravo vaš glas odlučiti da li će preći cenzus ili ostvariti bolju poziciju za pregovaranje, nakon izbora

3. IZBORI SU SIGURNO NAMEŠTENI 

AKO IZLAZITE NA IZBORE, PODRŽAVATE NAMEŠTANJE! Samim izlaskom na glasačko mesto, čuvate instituciju izbora i njenu regularnost.

4. NEMA ŠANSE DA MOJA OPCIJA POBEDI

GLASAČI KOJI OVAKO RAZMIŠLJAJU RADE ZA SUPROTNU OPCIJU! Na izborima ne pobeđuju najbolje opcije, već one opcije čiji glasači izlaze na izbore. 

5. POLITIKA ME NE ZANIMA 

 A ŠTA VAS ZANIMA? Da li vas zanima kolike su cene u prodavnicama, koliki su mesečni računi koje plaćate, kolika je vaša plata ili penzija vaših roditelja? Da li vas zanima šta vaša deca uče u školama, kakve su te škole i kakvi ljudi u njima rade, sa vašom decom? Da li vas zanima da vaša ulica bude čista, da u svom gradu imate dovoljno mesta za parking, da javni prevoz funkcioniše kako treba ili da imate prisup zdravstvenim uslugama koje su vam potrebne? Sve ove stvari zavise od politike, a politike su ono što biramo na izborima! Ako vas ne zanima politika, ne zanima vas ni društvo. Ako vas ne zanima društvo, ne zanima vas ni kvalitet vašeg života!