Glas mladih se računa

U savremenom demokratskom društvu građani imaju mogućnost da na izborima odlučuju o tome ko će ih predstavljati, a pravo slobodnog glasanja je ljudsko pravo. Zašto ipak to svoje pravo, mladi često ne koriste?

Na ovo pitanje najčešći odgovori koje sam čula od mladih su: „svi su isti – svakako se ništa neće promeniti” ili „politika me ne interesuje.” Ukoliko prihvatimo ovakve stavove oduzimamo sebi mogućnost da glasanjem utičemo na promene.  

Time što govorimo da nas politika ne zanima, ne menjamo činjenicu da ona i dalje utiče na nas. Mogućnost mladih da kupe svoje stan, da se zaposle, kakav je vazduh koji udišemo, kolika je cena hrane u prodavnici – sve je to politika. Kada mladi koji žive u uređenoj državi sa visokim životnim standardom, mogu da dobiju posao i osamostale se već sa 20 godina, to je zahvaljujući odgovornoj politici koja je u interesu građana.

Pravo da glasamo je naše i ne treba da odustajemo od prilike da ga koristimo. Ukoliko prihvatimo netačnu frazu da su svi isti i da za koga god da glasamo ništa se neće promeniti, unapred se predajemo. Političari često zaborave da je njihova obaveza da budu servis koji radi u interesu građana. Zato mladi to ne treba da zaborave. Izborni dan je prilika da građani političarima svojim glasom daju otkaz ili da ih zaposle. Da imamo firmu u kojoj jedan radnik loše obavlja svoj posao i šteti kompaniji, a drugi dobro, naravno da bi prvog otpustili, a drugog zadržali ili unapredili. Zašto onda nemamo takav stav kada su u pitanju političari koji treba da rade za ljude i državu?

Srbija je zemlja svih mladih koji u njoj žive i zato ne treba da se povlače i pasiviziraju. Naš glas vredi i treba da ga koristimo kako bi birali kakve odluke i programe želimo i kome ćemo dati u ruke priliku da te odluke donosi. Iskoristite pravo da date svoj glas i odvažno glasajte za program koji vi smatrate najboljim, ali glasajte. Izbori su dan kada se odluka mladih računa.

Autorka: Saška Radujkov
Tekst je nastao u saradnji sa EDYN mrežom u Srbiji