Gotovo tri puta više prijavljenih glasača iz dijaspore u odnosu na prošle izbore

Piše: CRTA

Interesovanje građana Srbije koji žive u inostranstvu za glasanje na ovogodišnjim predsedničkim i parlamentarnim izborima koji se održavaju 3. aprila najveće je od 2012. godine i na nivou je koje je vladalo za izbore u periodu nakon 2000. kad je tek i omogućeno glasanje u inostranstvu.

Kako je to objavila Republička izborna komisija, pravo da glasa na njima imaće 38.876 birača, u 34 zemalja na 77 biračkih mesta. Međutim, u ovaj broj nisu uračunati i oni građani koji su se prijavili nekom od diplomatsko-konzularnih predstavništva da žele da glasaju, ali nije bio ispunjen uslov od 100 prijavljenih da bi biračko mesto bilo otvoreno, kao što je to, na primer, slučaj sa Atinom.  

Za razliku od prethodnih izbora, kad se nije glasalo ni u Atini ni u Solunu, jer je bilo prijavljeno po 50 zainteresovanih, sada samo Atina nije uspela da ispuni uslov za otvaranje biračkog mesta, dok se za glasanje u Solunu prijavilo 186 građana.

Broj onih koji su se u inostranstvu prijavili da glasaju na ovogodišnjim izborima je gotovo tri puta veći nego što je to bilo za izbore 2020. godine i čak četiri i po puta veći nego za parlamentarne izbore koji su održani 2016. 

Podaci od prethodnih godina pokazuju da na izbore u dijaspori na kraju izađe između 70 i 80 odsto prijavljenih.

Najviše prijavljenih, 11.120 birača, ima u Bosni i Hercegovini, dok ih se za prošle izbore prijavilo 4.138. Veliki skok interesovanja za ovogodišnje izbore zabeležen je i u Crnoj Gori gde se prijavilo 1.269 birača, a pre dve godine bilo ih je 205.

Značajan skok prijavljenih za glasanje zabeležen je i u zemljama u kojima već dugo postoji brojna dijaspora. U Nemačkoj i Austriji je prijavljeno gotovo tri puta više birača nego za izbore 2020, dok se u Sjedinjenim Američkim Državama i Švajcarskoj prijavilo pet puta više birača.      

Po prvi put od 2016. godine biračka mesta će biti otvorena u Španiji i Luksemburgu.

Građani Srbije 3. aprila glasaće još i u Mađarskoj, Norveškoj, Rumuniji, Rusiji, Severnoj Makedoniji, Slovačkoj, Sloveniji, Turskoj, Ujedinjenim Arapskim emiratima, Finskoj, Francuskoj, Holandiji, Hrvatskoj, Češkoj, Švajcarskoj i Švedskoj.

U svim dražavama biračka mesta će tog dana biti otvorena od 7 do 20 sati, izuzev Kanade, SAD-a i Velike Britanije gde se glasa dan ranije.