Kako da glasam van mesta prebivališta?

Studirate, radite ili iz bilo kog razloga na dan izbora 3. aprila nećete biti u svom mestu prebivališta gde se nalazi biračko mesto na kome bi trebalo da glasate – šta onda?

Rešenje je vrlo jednostavno. Potrebno je da izdvojite svega 15 minuta svog vremena i odete u opštinsku, odnosno gradsku upravu u mestu u kome želite da glasate. Tamo ćete podneti zahtev da se u birački spisak upiše podatak da ćete na predstojećim izborima glasati u tom mestu.

Šta to podrazumeva?

Neophodno je da odete u najbližu odpštinsku, odnosno gradsku upravu sa važećom ličnom kartom ili pasošem, i da na šalteru podnesete zahtev da se u birački spisak upiše podatak da ćete na predstojećim izborima glasati u tom mestu. Dobićete formular koji ćete popuniti predati, nakon čega ćete dobiti rešenje o promeni mesta glasanja. Na dan izbora bi bilo dobro da rešenje imate sa sobom, kao potvrdu da ste predali zahtev.

Zahtev je neophodno predati pet dana pre zaključenja biračkog spiska, odnosno 20 dana pre izbora. To znači da zahtev možete podneti zaključno sa 12. martom 2022. godine.

Imajte u vidu da ukoliko živite u Beogradu, a imate prebivalište u nekom drugom gradu, promena mesta glasanja ne znači da stičete pravo da glasate na predstojećim gradskim izborima, već isključivo na parlamentarnim i predsedničkim.

#ideglas